ΑΡΘΡΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ
Ο παρών Εσωτερικός Κανονισμός (εφεξής: Κανονισμός) προσδιορίζει τις εν γένει διαδικασίες, αλλά και τις υποχρεώσεις των Ομάδων, των αθλητών, των παραγόντων, καθώς και όλων των λειτουργών για τη διεξαγωγή του ΠρωταθλήματοςΠοδοσφαίρου και Κυπέλλου (αμφότερα 11Χ11) που διοργανώνει με ευθύνη της η «Ένωση Σωματείων Εργασιακού Αθλητισμού» ως Διοργανώτρια Αρχή (εφεξής : Ε.Σ.Ε.Α.).

ΑΡΘΡΟ 2. ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Σκοπός των αθλητικών διοργανώσεων της Ε.Σ.Ε.Α. είναι η ευγενής άμιλλα, η ανάπτυξη και η προώθηση των ιδεών του Ολυμπισμού, το «Ευ αγωνίζεσθαι» και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ομάδων, αθλητών, παραγόντων και λειτουργών, σύμφωνα με τους σκοπούς της υγιούς ανάπτυξης του Εργασιακού Αθλητισμού.

ΑΡΘΡΟ 3. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Πέραν των διατάξεων που ορίζονται σ’ αυτό τον Κανονισμό, οι αγώνες του Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις : του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (εφεξής : Κ.Α.Π.) και του Πειθαρχικού Κώδικα (εφεξής : Π.Κ.) της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (εφεξής : Ε.Π.Ο.), οι οποίεςισχύουν αναλόγως τροποποιημένες στο προσήκον μέτρο σύμφωνα με τις ανάγκες της Ε.Σ.Ε.Α.. Σε περίπτωση σύγκρουσης,υπερισχύουν οι διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.

ΑΡΘΡΟ 4. ΓΗΠΕΔΑ, ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ, ΩΡΑΡΙΑ, ΑΝΑΒΟΛΕΣ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
4.1. Οι αγώνες θα διεξάγονται σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη προκήρυξη του πρωταθλήματος και κατόπιν κλήρωσης που θα λαμβάνει χώρα σε ειδική εκδήλωση, τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από την ορισθείσα επίσημη έναρξη των αγώνων.
4.2. Όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται σε ΓΗΠΕΔΑ ή ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ υπό την επίβλεψη Παρατηρητή, ή Παρατηρητών Αγώνων που ορίζει η Ε.Σ.Ε.Α. Οι συμμετέχουσες Ομάδες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν επιθυμητή ημέρα και ώρα από τις προβλεπόμενες στην αμέσως επόμενη παράγραφο.
4.3. Οι αγώνες διεξάγονται κάθε εβδομάδα από Παρασκευήέως και Τρίτη. Οι αγώνες τις καθημερινές ορίζονται με ώρα έναρξης από 18.30 ΕΩΣ και 22.00. Το Σάββατο ορίζονται από 14.00 ΕΩΣ και 20.00 και τη Κυριακή ορίζονται από 11.00 ΕΩΣ και 20.00.
4.4. Οι ώρες έναρξης και τα γήπεδα των αγώνων ορίζονται απότο Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α. Το ΤΕΛΙΚΟ πρόγραμμα κάθε αγωνιστικής ανακοινώνεται έως το ΑΡΓΟΤΕΡΟ κάθε Πέμπτη, μέχρι τις 16.30. Όλες οι Ομάδες ενημερώνονται για το πρόγραμμα ηλεκτρονικά μέσω E-MAIL, ή τηλεφωνικά, ή μέσω & της Ιστοσελίδας της Ε.Σ.Ε.Α. (www.eseasoccer.com).
4.5. Ομάδα που θέλει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένο γήπεδο – από τα προτεινόμενα της Ε.Σ.Ε.Α. – σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από Παρασκευή έως και Τρίτη, μπορεί να υποβάλει το αίτημά της πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος και αυτομάτως θα μπορεί να το χρησιμοποιεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για τους αγώνες της ως γηπεδούχος και σύμφωνα με το αγωνιστικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση που δυο ή παραπάνω ομάδες υποβάλλουν αίτημα για την ίδια ημέρα, ώρα και γήπεδο, τότε στη κλήρωση του πρωταθλήματος θα δοθούν κλειδάριθμοι.
4.6. Για αναβολή αγώνος το σχετικό αίτημα μπορεί να υποβληθεί από Ομάδα μόνο ΓΡΑΠΤΩΣ μέσω E-MAIL, που κοινοποιείται αποκλειστικά σε ΟΛΑ τα ΜΕΛΗ του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α., έως κάθε Τετάρτη και ώρα 18:00 με συγκεκριμένη αιτιολόγηση. Π.χ. εργασιακή εκδήλωση, τυχόν σεμινάρια, κ.ά. Το Δ.Σ. είναι το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει επι του αιτήματος. Η αντίπαλη ομάδα δεν έχει λόγο στην απόφαση της τυχόν αναβολής. Στη περίπτωση που συναινεί, αυτό λαμβάνεται μεν υπ’ όψη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αυτομάτως & την αναβολή.
4.7. Το αναβληθέν παιχνίδι ορίζεται εκ νέου από το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α. ώστε να πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και ΑΥΣΤΗΡΑ, σε διάστημα 15 ημερολογιακών ημερών από την αρχική ορισθείσα ημερομηνία. Αγώνας που αναβλήθηκε μπορεί να οριστεί εκ νέου ΜΙΑ και μόνο φορά.
4.8. Ομάδα η οποία δηλώνει αδυναμία να αγωνισθεί την παραμονή, ή την ίδια ημέρα διεξαγωγής του ορισθέντος αγώνα, ή εμφανισθεί να αγωνισθεί με λιγότερους παίκτες του ΕΠΙΤΡΕΠΤΟΥ ( με ΟΚΤΩ αθλητές – αν το επιθυμεί η ίδια η ομάδα – μπορεί να διεξαχθεί ο αγώνας ), ή δεν εμφανιστεί καθόλου στο γήπεδο, μηδενίζεται , ΧΑΝΕΙ το παιχνίδι και ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ στη καταβολή ΟΛΩΝ των εξόδων που της αναλογούν (Γήπεδο –Διαιτητές – Ιατρός). Σε περιπτωση υποτροπής, δηλαδή εκ νέου αδυναμίας, εκτός από την καταβολή των εξόδων, τιμωρείται και με ΑΦΑΙΡΕΣΗ τριών (-3) βαθμών κάθε φορά από τη βαθμολογία της αντίστοιχης διοργάνωσης. Το ποσό καταβάλλεται από την υπαίτια ομάδα πριν την έναρξη του αμέσως ΕΠΟΜΕΝΟΥ αγώνα της, διαφορετικά το παιχνίδι ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΧΙΖΕΙ. Η ομάδα που παρουσιάζεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ στο γήπεδο ΔΕΝ ΕΧΕΙ καμία ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ υποχρέωση στη περίπτωση που ο αγώνας ΟΡΙΣΤΙΚΑ δεν πραγματοποιηθεί, εκτός αν αποφασίσει να παίξει εσωτερικό οικογενειακό διπλό ή φιλικό με την ομάδα που δεν συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό παικτών για κανονικό αγώνα.
4.9. Στην περίπτωση μη εμφάνισης στο γήπεδο ομάδας περισσότερες από ΔΥΟ φορές, εκτός των όσων προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους, το Δ.Σ. δύναται κατά την διακριτική του ευχέρεια να εισηγηθεί στην Ολομέλεια των Ομάδων την οριστική αποβολή της από το πρωτάθλημα.
4.10. Αποκλειστικά & μόνο το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α., μπορεί να αποφασίζει για αλλαγές (είτε αυτές αφορούν τις ώρες, είτε αφορούν τα γήπεδα) επί του ανακοινωθέντος προγράμματος, κατά την κρίση του, για λόγους που αφορούν την ίδια την εύρυθμη λειτουργία του Πρωταθλήματος, ή για λόγους ανωτέρας βίας και χωρίς απαραίτητα τη σύμφωνη γνώμη των ομάδων. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση, η όποια τυχόν αλλαγή να γνωστοποιείται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 24 ώρες ΠΡΙΝ την έναρξη του αγώνα που επηρεάζεται.
4.11. Η χρονική διάρκεια κάθε αγώνα ορίζεται σε Εκατό (100΄) λεπτά. Από 45΄και 45΄ λεπτά κάθε ημίχρονο, με 10΄ λεπτά διάλειμμα μεταξύ των δύο ημιχρόνων.
4.12. Τα ωράρια των αγώνων είναι συγκεκριμένα ως προς την έναρξη και μπορεί να κρατηθούν καθυστερήσεις μάξιμουμ τρία (3) λεπτά στο ΤΕΛΟΣ του δεύτερου ημιχρόνου κατά τη κρίση του Διαιτητή. ΕΞΑΙΡΕΣΗ αποτελούν οι ΤΕΛΙΚΟΙπρωταθλήματος, κυπέλλου καθώς και υπόλοιποι αγώνες όπου μπορεί να συμβεί περιστατικό ΣΟΒΑΡΟΥ τραυματισμού αθλητή, το οποίο ως γεγονός προκαλεί διακοπή του αγώνα. Σε αυτή τηνπερίπτωση, ο χρόνος των καθυστερήσεων συμφωνείται μετά απόσυνεννόηση ΔΙΑΙΤΗΤΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ και γίνεται η σχετική ενημέρωση των ΑΡΧΗΓΩΝ των ομάδων καθώς και τωνΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ στους πάγκους.
4.13. Οι ομάδες πρέπει να είναι έτοιμες να αγωνιστούν τουλάχιστον πέντε (5) λεπτά πριν από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα. Για την έναρξη μπορεί να υπάρξει ανοχή από Διαιτητή / Παρατηρητή έως δέκα (10 ) λεπτά. ΟΜΩΣ, σε κάθε περίπτωση καθυστερημένης έναρξης αγώνα πέραν των 10 λεπτών και μόνο ΕΦΟΣΟΝ υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της αντιπάλου ομάδας, τα συνολικά λεπτά καθυστέρησης που υπήρξαν από την έναρξη του αγώνα ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από την ανάπαυλα και υπεύθυνος για την εφαρμογή και χρονομέτρηση είναι αποκλειστικά και μόνο ο Διαιτητής. Σε κάθε περίπτωσηΔιαιτητής και Παρατηρητής οφείλουν να συνεκτιμούν ΟΛΑ τα δεδομένα. Π.χ. πιθανό επόμενο συνεχόμενο παιχνίδι κ.λπ., σε συνεργασία με τις Ομάδες.Σε περίπτωση καθυστερημένης έναρξης ΠΕΡΑΝ των 10 λεπτών, ο διαιτητής σε συνεργασία με τον παρατηρητή (που εκτελεί και χρέη τέταρτου διαιτητή) έχει το δικαίωμα να κλείσει το φύλλο αγώνος.
4.14. Οι αγώνες διεξάγονται κανονικά με την παρουσία ακόμη και ενός Βοηθού Διαιτητή. Σε περίπτωση απουσίας και των δύο Βοηθών Διαιτητών ο αγώνας ΔΕΝ διεξάγεται και αναβάλλεται. Τα έξοδα αγώνος σε αυτή τη περίπτωση βαρύνουν την Ε.Σ.Ε.Α.
4.15. Για την διεξαγωγή, τυχόν διακοπή, ή όχι ενός αγώνα, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ΜΟΝΟ ο Διαιτητής, (Π.χ. ακαταλληλότητα γηπέδου), ο οποίος και αποφασίζει σχετικά. Για την οριστική του απόφαση έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τον Παρατηρητή του αγώνα. Σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων και εφόσονδεν υπάρξει σχετική ενημέρωση στις διαγωνιζόμενες ομάδες από την Ε.Σ.Ε.Α. τουλάχιστον τρείς (3) ώρες πριν την προκαθορισμένη έναρξη του μεταξύ τους αγώνα, οι ομάδες οφείλουν να εμφανιστούν κανονικά στο γήπεδο όπου & ο διαιτητής θα αποφασίζει για την ΟΡΙΣΤΙΚΗ διεξαγωγή, ή μη του αγώνα.
4.16. Κανένας αγώνας δεν επιτρέπεται να ξεκινήσει ΧΩΡΙΣ την παρουσία Ιατρού.
4.17. Η βαθμολογία γίνεται με το σύστημα των 3-1-0 βαθμών για νίκη, ισοπαλία και ήττα αντίστοιχα. Σε περιπτώσεις ισοβαθμίας ή ισοβαθμιών, υπολογίζονται για την κατάταξη των ισοβαθμούντων ομάδων τα αποτελέσματα στα μεταξύ τους παιχνίδια, ακολούθως ο συντελεστής τερμάτων και τέλος η καλύτερη επίθεση. Σε περίπτωση που προκύψει εκ νέου ισοβαθμία ορίζεται κατατακτήριος αγώνας (μπαράζ).
4.18. Σε περίπτωση όπου μια Ομάδα αποβληθεί, διαγραφεί, είτε εγκαταλείψει από μόνη της το πρωτάθλημα, όλα τα αποτελέσματα των αγώνων που έχει ήδη δώσει κατακυρώνονται με 0-3 και τρεις (+3) βαθμούς αντίστοιχα υπέρ των αντιπάλων, εκτός αν έχει παιχτεί κανονικά ο 1ος , ή και ο 2ος γύρος με όλες τις ομάδες, οπότε παραμένουν ως έχουν τα αποτελέσματα. Τα υπόλοιπα παιχνίδια της που ακολουθούν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης.

ΑΡΘΡΟ 5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
5.1. Κάθε Ομάδα που πληροί τις προϋποθέσεις που ακολουθούν αμέσως κατωτέρω έχει δικαίωμα να υποβάλει δήλωση συμμετοχής της στο Πρωτάθλημα της Ε.Σ.Ε.Α., εντός της προθεσμίας που ορίζεται στη προκήρυξη του Πρωταθλήματος.Με την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής, κάθε ομάδα αυτομάτως θεωρείται ότι αποδέχεται τον Κ.Α.Π. της Ε.Π.Ο., την προκήρυξη του Πρωταθλήματος και τον παρόντα Εσωτερικό Κανονισμό Πρωταθλήματος.
5.2. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:
α) Ομάδες Εταιρειών, Οργανισμών, Επιχειρήσεων, του ευρύτερου Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
β) Πολιτιστικά Κέντρα Συλλόγων.
γ) Αθλητικοί Όμιλοι και Σωματεία, με αναγνωρισμένο Καταστατικό.
δ) Τυχόν περιπτώσεις άλλων Ομάδων εξετάζονται από το ΔΣ το οποίο και αποφασίζει ανάλογα, ενημερώνοντας την ολομέλεια των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.
5.3. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται είναι τα παρακάτω:
I. Δήλωση Συμμετοχής:
Υπογεγραμμένη από, τον Εκπρόσωπο της Ομάδος, ή τον Διευθυντή Προσωπικού, ή τον Πρόεδρο του Συλλόγου / Σωματείου, στην οποία θα αναφέρεται η αποδοχή του Εσωτερικού Κανονισμού και η απόφαση να συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα.
II. Κατάσταση Αθλητών – Παικτών:
Η κατάσταση αυτή πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένη σε αλφαβητική σειρά με ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης και αριθμό δελτίου των αθλητών οι οποίοι θα λάβουν μέρος στους αγώνες και ειδική μνεία όσων πιθανώςαγωνίζονται σε Ερασιτεχνικά Σωματεία (βλ. κατωτέρω άρθρο 6 περί σχετικού δικαιώματος συμμετοχής εν ενεργεία ποδοσφαιριστών) με αναφορά του Σωματείου και της αντίστοιχηςκατηγορίας που αγωνίζεται. Υπογράφεται από τον αρμόδιο εκπρόσωπο της ομάδας,σφραγίζεται και εν συνεχεία αρχειοθετείται από την Διοργανώτρια Αρχή, απλό δε αντίγραφο της σφραγισμένης κατάστασης παραδίδεται στον εκπρόσωπο κάθε Ομάδας. ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ημερομηνία ορίζεται η 31 Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους.
III. Ιατρική Βεβαίωση υγείας για κάθε δηλωμένο αθλητή με υπογραφή και σφραγίδα αρμόδιου ιατρού (καρδιολόγου ή/και παθολόγου) μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος. Αποδεκτή γίνεται επίσης και η Ατομική Υπεύθυνη Δήλωση Υγείας αθλητή (σύμφωνα με το πρότυπο που διαθέτει η Διοργανώτρια Αρχή στις ομάδες), περίπτωση στην οποία ο αθλητής συμμετέχει στους αγώνες με δική του ευθύνη και ευθύνη του Εκπροσώπου της Ομάδας που ανήκει. Οι εκπρόσωποι των ομάδων έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα για τη γνησιότητα της υπογραφής κάθε αθλητή στην περίπτωση που προσκομίζεται Ατομική Δήλωση Υγείας και όχι Ιατρική Βεβαίωση. Σε κάθε περίπτωση, ποδοσφαιριστής για τον οποίο δεν έχει προσκομιστεί κανένα από τα παραπάνω δύο έγγραφα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες μέχρι και την προσκόμιση του εγγράφου.
IV. Υγειονομικό πρωτόκολλο Covid 19
H Ε.Σ.Ε.Α. εναρμονίζεται και εφαρμόζει – διαμορφώνοντάς τα ανάλογα και σύμφωνα με τα δεδομένα των πρωταθλημάτων της – τα ισχύοντα βάσει νόμου «Υγειονομικά Πρωτόκολλα της Γ.Γ.Α.» που αφορούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο το οποίο ανήκει στη δικαιοδοσία της Ε.Π.Ο.
5.4. Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ επιτρεπτός αριθμός Αθλητών ανέρχεται σε τριάντα πέντε (35).
Για την έκδοση δελτίου αθλητή αγώνων απαιτούνται:
• Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας (Δυο πλευρές).
• Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες (μία για το Δελτίο αθλητή και μία για τη Δήλωση Υγείας αθλητή).
• Ιατρική Βεβαίωση ή Ατομική Υπεύθυνη Δήλωση Υγείας υπογεγραμμένη.
• Για τους αλλοδαπούς (εκτός Ε.Ε) πρέπει να προσκομίζεται άδεια παραμονής ή οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο έγγραφο από επίσημη αρχή εκτός εάν έχειεκδοθεί δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
5.5. Τα Δελτία Αθλητών σφραγίζονται από τη Διοργανώτρια Αρχή και επιστρέφονται στους εκπροσώπους των Ομάδων σε Ειδικό Φάκελο. Τον Ειδικό Φάκελο με όλα τα σφραγισμένα δελτία των αθλητών είναι απαραίτητο να τον έχει ΠΑΝΤΑ μαζί του ο Εκπρόσωπος της Ομάδας στο γήπεδο και να τον παραδίδει ΠΡΙΝ την έναρξη των αγώνων στο Παρατηρητή Αγώνων.
5.6. Τα υφιστάμενα δελτία από προηγούμενη αγωνιστική περίοδο,ισχύουν και σε κάθε επόμενη. Σε περιπτωση που αγωνιζόμενος με υφιστάμενο δελτίο επιθυμεί να αγωνιστεί τη νέα σεζόν με άλλη ομάδα, που συμμετέχει, ή συμμετείχε σε προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους στο πρωτάθλημα της Ε.Σ.Ε.Α. καταλαμβάνει θέση ΓΗΓΕΝΗ αθλητή. Ο περιορισμός του ‘’εν ενεργεία ‘’ υφίσταται κανονικά. Το παλαιό του δελτίο δεν έχειισχύ και είναι υποχρεωτική η έκδοση νέου δελτίου. Επιπλέονπρέπει να προσκομιστεί η σχετική υπεύθυνη δήλωση του συγκεκριμένου αθλητή με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στην οποία θα αναγράφει την ομάδα που επιθυμεί να αγωνισθεί. Το γεγονός προσκόμισης υφιστάμενου Δελτίου σε επόμενη περίοδο δεν απαλλάσσει την υποχρέωση προσκόμισης Ιατρικής Βεβαίωσης ή Ατομικής Υπεύθυνης Δήλωσης Υγείας για τον συγκεκριμένο αγωνιζόμενο απαρέγκλιτα σε κάθε αγωνιστική περίοδο.
5.7. Σε κάθε περίπτωση κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να ζητήσει να γίνει έλεγχος δελτίου εντός των προθεσμιών και σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κ.Α.Π. . Σε περίπτωση άρνησής της η ελεγχόμενη ομάδα θα τιμωρείται με αφαίρεση τριών (-3) βαθμών. Επίσης υφίσταται ποινή τόσο για τον διαιτητή που δεν θα δεχθεί να κάνει έλεγχο του δελτίου – που μπορεί να φτάσει μέχρι την παύση του από αγώνες της Ε.Σ.Ε.Α. – όσο και για τον αθλητή του οποίου τοδελτίο ζητήθηκε να ελεγχθεί. Ο έλεγχος των δελτίων αφορά μόνον τους αθλητές που είναι δηλωμένοι στο αντίστοιχο φύλλο αγώνος.
5.8. Έκδοση δελτίων – πέραν της αρχικής κατάθεσης αυτών –και μέχρι τη συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού των τριάντα πέντε (35) παικτών που έχει δικαίωμα κάθε Ομάδα μπορεί να γίνεται ΜΕΧΡΙ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ημερολογιακά του ΚΑΘΕ έτους. Στη συνέχεια το δικαίωμα αυτό ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στη λεγόμενη « Μεταγραφική Περίοδο » η οποία ξεκινά την επομένη της λήξης του πρώτου γύρου και διαρκεί έως και 15 ημερολογιακές ημέρες από την έναρξη της 1ης αγωνιστικής του δεύτερου γύρου ή σε διαφορετικό χρονικό διάστημα που ορίζεταιμετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α. Στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου το δικαίωμα προς έκδοση νέων δελτίων περιορίζεται στα πέντε (5) όσον αφορά τη κάλυψη τυχόν κενών θέσεων μέχρι τη συμπλήρωση των τριάντα πέντε (35). Επιπλέον κατά τη μεταγραφική περίοδο κάθε Ομάδα μπορεί ακόμη να αντικαταστήσει μέχρι πέντε εκ των δηλωμένων ποδοσφαιριστών στο πρώτο γύρο, με κόστος για την έκδοση κάθε νέου δελτίου ΠΕΝΤΕ (5) ευρώ. Επομένως, σύμφωνα με τααμέσως παραπάνω αναφερόμενα, κατά τη μεταγραφική περίοδο κάθε ομάδα μπορεί να εκδώσει συνολικά ΜΕΧΡΙ δέκα (10) νέα δελτία. Καθιερώνεται η δυνατότητα αντικατάστασης, ή έκδοσης ΜΕΧΡΙ (2) ΝΕΩΝ δελτίων, η οποία μπορεί να λάβει χώρα και ΜΕΤΑ από τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, μία μόνο φορά και έως το αργότερο την 30ή Απριλίου κάθε αγωνιστικής περιόδου. Και σε αυτή τη περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός: Nα MHN πρόκειται για “εν ενεργεία”ποδοσφαιριστή.
5.9. Τα αντικατασταθέντα δελτία με την παραλαβή των νέωνεπιστρέφονται υποχρεωτικά στην Ε.Σ.Ε.Α. και παύουν να ισχύουν. Με κάθε μεταβολή σύμφωνα με τα ανωτέρω, συμπληρώνεται/αντικαθίσταται και σφραγίζεται εκ νέου η κατάσταση αθλητών/παικτών κάθε Ομάδος απλό δε αντίγραφο της σφραγισμένης κατάστασης παραδίδεται στον εκπρόσωπο της.

ΑΡΘΡΟ 6. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
6.1. Ο μέγιστος αριθμός αθλητών κάθε ομάδας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ανέρχεται σε τριάντα πέντε (35).
Στο σύνολο των τριάντα πέντε (35) Δελτίων μπορούν να συμπεριλαμβάνονται μέχρι και τέσσερις (4) αθλητές οι οποίοι δενέχουν καμία εργασιακή σχέση με την Ομάδα και υπολογίζονται ως Ξένοι. Από τα παραπάνω ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι μη εργασιακές ομάδες, αυτές δηλαδή που δεν υπάγονται σε κάποια συγκεκριμένη Εταιρεία, ή σύλλογο κλπ, όπως πχ. οι πρώην ATMOS LAB και πρώην CITIBANK που όλοι οι αθλούμενοι θεωρούνται ως ‘’γηγενείς’’ και όχι ’’ξένοι’’ με τον περιορισμό όμως του άρθρου
6.2 ως προς την χρησιμοποίηση ‘’εν ενεργεία’’ αθλητών.
Οι ΞΕΝΟΙ αθλητές ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να διατηρούν τυχόν ιδιότητα ‘‘εν ενεργεία’’ αθλητή.
6.2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έχουν :
I. Όλοι οι εργαζόμενοι της Εταιρείας που ανήκει η Ομάδα, αρκεί σε περίοδο τριμήνου να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 15 ημερομίσθια αποδεδειγμένα με επίσημη βεβαίωση ενσήμων του ΙΚΑ. Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής με την άδεια της Εταιρείας έχουν:
– Όσοι έχουν εργασθεί στην Εταιρεία για τουλάχιστον 6 μήνες στο παρελθόν, έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται επ’ αόριστο. Όσοι τυχόν εργάζονται στην Εταιρεία με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου και διακόψουν τη σχέση εργασίας στη συνέχεια, πριν συμπληρωθεί το 6μηνο και για οποιοδήποτε λόγο, έχουν δικαίωμα να αγωνισθούν ΜΟΝΟ μέχρι το ΤΕΛΟΣ της συγκεκριμένης αγωνιστικής περιόδου.
Αν η Εταιρεία ανήκει σε όμιλο Εταιρειών, όλοι οι εργαζόμενοι των Θυγατρικών αυτών Εταιρειών.
– Οι έκτακτοι εργαζόμενοι στην Εταιρεία, ή περιοδικά εργαζόμενοι ΜΟΝΟ για τη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ( ισχύει η πραγματοποίηση 15 ημερομισθίων ανά τρίμηνο ).
– Όσοι έχουν ΑΤΟΜΙΚΗ σύμβαση έργου, ή ανεξαρτήτων υπηρεσιών με την Εταιρεία.
– Δεν λαμβάνονται υπόψη οι συμβάσεις που αφορούν σχέσεις ΜΕΤΑΞΥ εταιρειών.
– ΜΕΧΡΙ τρεις (3) αθλητές, από 16 ετών και άνω και με σχέση α΄ βαθμού συγγένειας, με εργαζόμενο στην Εταιρεία / Όμιλο (Σύζυγοι-Τέκνα-Αδέλφια).
II. Απαγορεύεται απολύτως η συμμετοχή οποιουδήποτε εν ενεργεία ποδοσφαιριστή που έχει δελτίο σε ομάδα που συμμετέχει στα πρωταθλήματα της SUPER LEAGUE, FOOTBALL LEAGUE και της Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ.
III. Από τους λοιπούς εν ενεργεία ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα από αυτούς που ανήκουν σε ομάδες που συμμετέχουν στις κάτωθι διοργανώσεις/ενώσεις (όλων των υπολοίπων μη θεωρούμενων για την Ε.Σ.Ε.Α. ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστών):
 Α΄, Β΄ κατηγορία των Ε.Π.Σ. Αθηνών,
 Α΄, Β΄ κατηγορία των Ε.Π.Σ. Πειραιά,
 Α΄, Β΄ κατηγορία των Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής,
 Α΄, Β΄ κατηγορία των Ε.Π.Σ. Δυτικής Αττικής,
 Πρωτάθλημα Σάλας
 Α΄ Κατηγορία των Πρωταθλημάτων όλων των υπολοίπων Ενώσεων της χώρας.
 Τμημάτων Υποδομής Κ19, Κ17, κλπ επαγγελματικώνσυλλόγων SUPER LEAGUE και FOOTBALL LEAGUE.
 Γ΄ κατηγορία των Ε.Π.Σ. Αθηνών, Πειραιά, Ανατολικής Αττικής.
Όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες επιτρέπεται να συμμετέχουν στις αποστολές του κάθε αγώνα χωρίς αριθμητικό όριο. Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η : Στην ΕΝΔΕΚΑΔΑ που αγωνίζεται στα 90 λεπτά του αγώνα ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ ένας (1) ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ αθλητής, ο οποίος μπορεί να ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ από άλλον «ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΊΑ» που βρίσκεται δηλωμένος στο φύλλο αγώνα. «Εν ενεργεία» ποδοσφαιριστής θεωρείται εκείνος που έχει παρουσιάσει έστω μία (1) απλή συμμετοχή σε φύλλο αγώνος των προαναφερθέντων πρωταθλημάτων τηντρέχουσα αγωνιστική περίοδο ΜΕΧΡΙ την 31 Οκτωβρίου. Εφόσον ένας αθλητής ΔΕΝ εμφανίζει συμμετοχές στη συνέχεια & με τη ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ της προσκόμισης της ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ του υπογεγραμμένη & με σφραγίδα από την αντίστοιχη ΕΝΩΣΗ όπου αγωνιζόταν, έχει το δικαίωμα ΜΕΤΑ τη ‘’Μεταγραφική Περίοδο’’ να συνεχίσει να αγωνίζεται ΜΗ καταλαμβάνοντας θέση ‘’ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ’’ αθλητή.
IV. Ποδοσφαιριστές που υπήρξαν στο παρελθόν επαγγελματίες,αλλά δεν είναι πλέον εν ενεργεία (παλαίμαχοι), έχουν δικαίωμα συμμετοχής κανονικά και ανεξαρτήτως σε ποιο πρωτάθλημα είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν, με τον παρακάτω περιορισμό : Να μην έχουν υπάρξει ενεργοί επαγγελματίες την τελευταία 2ετία & να είναι ηλικιακά ΑΝΩ των 38 ετών (Γεννηθέντες 1/1/1983), σε οποιαδήποτε εκ των SUPER LEAGUE, FOOTBALL LEAGUE, Γ΄ Εθνική & ανεξαρτήτως αν είναι εργαζόμενοι, ή ξένοι.
V. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες των χωρών μελών της Ε.Ε. που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Δεν απαγορεύεται η συμμετοχή σε αλλοδαπούς αθλητές (εκτός Ε.Ε), αρκεί να πληρούν τους όρους συμμετοχής που προϋποτίθενται για αυτούς σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στον παρόντα Κανονισμό. Κάθε ομάδα δικαιούται να έχει μέχρι τέσσερις (4) αλλοδαπούς, τους οποίους μπορεί να δηλώνει στο Φ.Α.
6.3. Υπεύθυνη για τους αθλητές και τα στοιχεία αυτών που δηλώνει / χρησιμοποιεί κάθε Ομάδα είναι η ίδια η Εταιρεία ή/και ο Εκπρόσωπος Ομάδος ή/και ο Πρόεδρος του Σωματείου/Συλλόγου ή/και ο Διευθυντής Προσωπικού τηςΕταιρείας, που δεσμεύονται με την υπογραφή τους. Εφόσον οποτεδήποτε ζητηθεί κατά την κρίση του Δ.Σ. της Διοργανώτριας Αρχής οποιοδήποτε δικαιολογητικό έγγραφο που να αποδεικνύει την σχέση του αθλητή με την εταιρεία του, η Ομάδα οφείλει να το προσκομίσει άμεσα.
6.4. Αρμόδιο για έκδοση Δελτίου Αθλητή και για την έγκριση συμμετοχής του στους αγώνες του πρωταθλήματος είναι το Δ.Σ.της Ε.Σ.Ε.Α. λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί. Αν τα δικαιολογητικά κάποιου αγωνιζόμενου δεν πληρούν κατά τη κρίση του Δ.Σ. τις προϋποθέσεις που έχουν αναφερθεί ανωτέρω στον παρόντα Κανονισμό, το τελευταίο οφείλει να ενημερώσει έγκαιρα την Ομάδα του, η οποία οφείλει να προσκομίσει άμεσα τα αιτούμενα έγγραφα μέσα στην οριζόμενη από το Δ.Σ. προθεσμία, διαφορετικά το Δ.Σ. δεν προβαίνει στην έκδοση του δελτίου. Με την έκδοση δελτίου ο αθλητής αποκτά ΔΙΚΑΙΩΜΑ συμμετοχής στις διοργανώσεις της Ε.Σ.Ε.Α.

ΑΡΘΡΟ 7. ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΜΑΔΑΣ – ΥΛΙΚΟ ΟΜΑΔΑΣ
7.1. Οι Ομάδες δηλώνουν τα χρώματα της εμφάνισής τους (φανέλα, σορτς, κάλτσα) και της τυχόν εναλλακτικής εφόσον διαθέτουν. Θεωρείται σκόπιμο κάθε ομάδα να διαθέτει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2η φανέλα διαφορετικού χρώματος. Σε περίπτωση ίδιων χρωμάτων, υποχρεωμένη να αλλάξει εμφάνιση είναι η Φιλοξενούμενη Ομάδα ή να χρησιμοποιήσει διακριτικά φανελάκια.
7.2. Λεπτομέρειες εμφάνισης :
• Ο αριθμός του κάθε παίκτη αποτυπώνεται πάντα στη πλάτη της φανέλας.
• Αθλητής που εμφανίζεται στον αγωνιστικό χώρο με εμφάνιση ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΗ σε σχέση με τους υπόλοιπους συμπαίκτες (φανέλα, σορτς, κάλτσα), δεν του επιτρέπεται από το Παρατηρητή Αγώνων να αγωνισθεί μέχρις ότου συμμορφωθεί.
• Ο Τερματοφύλακας οφείλει να φορά διαφορετικό χρώμα εμφάνισης.
• Ο Διαιτητής έχει το δικαίωμα να ζητήσει αλλαγή φανέλας τερματοφύλακα, εφόσον θεωρεί ότι δημιουργείται πρόβλημα διάκρισής του.
• Ο αρχηγός της Ομάδος φέρει υποχρεωτικά περιβραχιόνιο.
• ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αγωνισθεί αθλητής ΧΩΡΙΣ χρήση επικαλαμίδων.
7.3. Κάθε Ομάδα υποχρεούται να έχει τουλάχιστον δυο (2)μπάλες στο Γήπεδο, ενώ κατά την κρίση της μπορεί να διαθέτει και όποιο κατάλληλο φαρμακευτικό υλικό επιθυμεί.

ΑΡΘΡΟ 8. ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΟΣ
8.1. Για κάθε αγώνα συντάσσεται απαραιτήτως το φύλλο αγώνος ακόμη και αν αυτός για οποιονδήποτε λόγο ΔΕΝ πραγματοποιηθεί. Το Φ.Α. συμπληρώνεται και υπογράφεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κ.Α.Π. . Υπεύθυνος για τη συμπλήρωσή του είναι μόνον ο Διαιτητής. Τη μορφή του εντύπου του Φ.Α. καθορίζει η Διοργανώτρια Αρχή, η οποία και είναιυπεύθυνη για την προσκόμισή του σε κάθε αγώνα.
8.2. Στο τέλος του αγώνα το Φ.Α. υπογράφεται από τον διαιτητή, τους βοηθούς διαιτητή, καθώς και από τους αρχηγούς των δύο (2) ομάδων. Η άρνηση και όχι η υπογραφή με επιφύλαξητου φύλλου αγώνος, επισύρει ποινές σύμφωνα με τον Κ.Α.Π. για τον υπαίτιο, ωστόσο το Φ.Α. θεωρείται πάντα ισχυρό.
8.3. Όλες οι παρατηρήσεις καταχωρούνται στο πίσω μέρος του Φ.Α. και εξετάζονται από τον Αθλητικό Δικαστή, την πρώτη Τετάρτη που ακολουθεί μετά τον αγώνα μαζί με τυχόν συμπληρωματικές εκθέσεις που μπορει να υπάρξουν είτε από τον διαιτητή είτε από τον παρατηρητή του αγώνα.
8.4. Το σύνολο αγωνιζομένων που μπορεί να αναγραφεί στοΦ.Α. σε κάθε αγώνα ανέρχεται για κάθε Ομάδα σε είκοσι δύο (22), έντεκα (11) αγωνιζόμενοι στην αρχική ενδεκάδα και έντεκα(11) αναπληρωματικοί. Από τους αναπληρωματικούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε αγώνα (αλλαγές) μέχρι (7) συν μια επιπλέον που θα αφορά τον τερματοφύλακα. Μόνο στον Τελικό ΚΥΠΕΛΛΟΥ μπορούν να συμμετάσχουν & οι ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ (22).
8.5. Στον πάγκο κάθε Ομάδος μπορούν, πέραν των ανωτέρω, να κάθονται επιπλέον έως τέσσερα (4) άτομα-μέλη της Ομάδας μη έχοντα δικαίωμα να αγωνισθούν, τα οποία υποχρεωτικά αναγράφονται στο Φ.Α. με την ιδιότητά τους. Τα άτομα αυτά επιτρέπεται να είναι: ο Προπονητής, ο Βοηθός Προπονητή, ο Εκπρόσωπος Ομάδος ή ο Αναπληρωτής του, ή και οι δύο και τυχόν άλλος δηλωμένος στο ΡΟΣΤΕΡ της Ομάδας αθλητής που ευρίσκεται εκτός αποστολής στον συγκεκριμένο αγώνα.ΤΙΜΩΡΗΜΕΝΟΣ αθλητής, παράγοντας, προπονητής, κλπ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βρίσκεται στο πάγκο των ομάδων. Άλλα πρόσωπα δεν επιτρέπονται (φίλαθλοι, συγγενείς αγωνιζομένων, κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση που δεν επαρκεί ο υφιστάμενος σε κάθε γήπεδο χώρος του πάγκου για όλα τα παραπάνω πρόσωπα, οι υπεύθυνοι των ομάδων πάντα σε συνεργασία με τον Παρατηρητή οφείλουν να φροντίζουν για την ομαλότητα της κατάστασης.

ΑΡΘΡΟ 9. ΠΟΙΝΕΣ (Γενικά)
9.1. Οι ισχύουσες ποινές επιβάλλονται, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι σχετικές διατάξεις του Κ.Α.Π. και του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο.
9.2. Οι επιβαλλόμενες ποινές χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
Α) ΠΟΙΝΕΣ ΤΟΥ Κ.Α.Π. και ΤΟΥ Π.Κ. της Ε.Π.Ο.: Είναι οι ποινές που επιβάλλονται σε ποδοσφαιριστές, αξιωματούχους ομάδων εντός αγωνιστικού χώρου, λοιπούς αξιωματούχους-λοιπά πρόσωπα, καθώς και στις ομάδες, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις του Κ.Α.Π. και του Π.Κ. της Ε.Π.Ο., κατ’ αναλογίαεφαρμοζόμενων και προσαρμοσμένων στα δεδομένα της Ε.Σ.Ε.Α.
Β) ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε.Α.: Είναι ποινές που προβλέπονται ειδικά στον παρόντα Κανονισμό, πέραν των όσων ορίζονται ανωτέρω (Α), που αφορούν αποκλειστικά τιςδιοργανώσεις της Ε.Σ.Ε.Α. και στοχεύουν στη διαφύλαξή του εργασιακού χαρακτήρα αυτών. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ των υπολοίπων που αναφέρονται σε επιμέρους διατάξεις του παρόντος Κανονισμού, και οι κάτωθι:
• Πλαστοπροσωπία ή αντικανονική συμμετοχή αγωνιζομένου: τιμωρείται με αφαίρεση δέκα (-10) βαθμών από τη βαθμολογία της Ομάδος.
• Ομαδική σύρραξη μεταξύ αθλητών ομάδων, ή διακοπή αγώνα σε βάρος ομάδας λόγω βιαιοπραγιών εναντίον διαιτητή : τιμωρείται με αφαίρεση ΜΕΧΡΙ οκτώ (-8) βαθμών από τη βαθμολογία της Ομάδας και μπορεί να επισύρει κατά την απόλυτα διακριτική ευχέρεια της Ε.Σ.Ε.Α. μέχρι και την αποβολή της ομάδας από το Πρωτάθλημα.
• Ομάδα η οποία ΔΕΝ δήλωσε την ιδιότητα ‘‘εν ενεργεία’’ σε αθλητή & τον χρησιμοποίησε , όπως επίσης αν χρησιμοποίησε μη εργαζόμενο που ΔΕΝ δήλωσε ως
’’ΞΕΝΟ’’ , όποτε και εφόσον η παράβαση αυτή διαπιστωθεί, τότε τιμωρείται με μηδενισμό σε κάθε αγώνα που ο αθλητής χρησιμοποιήθηκε αντικανονικά χωρίς όμως επιπλέον αφαίρεση βαθμών. Επιπλέον ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ καιΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ το δελτίο του.
9.3. Οι ποινές επιβάλλονται:
• Από τον Διαιτητή κατά τη διάρκεια του αγώνα.
• Από τον Αθλητικό Δικαστή.
• Από το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α., κατά την διακριτική του ευχέρεια & σε κάθε άλλη περίπτωση για γεγονότα ΜΕΤΑ τη λήξη του αγώνα με τη σύμφωνη γνώμη του Αθλητικού Δικαστή.
9.4. Ενέργειες που προσβάλλουν τους θεσμούς, το κύρος της διοργάνωσης και τους σκοπούς του άρθρου 2, λαμβάνονται υπόψη και για την απονομή του ειδικού βραβείου ήθους καθώς και του βραβείου «Ευ αγωνίζεσθαι».
9.5. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ότι, σε περιπτώσεις βιαιοπραγίας μεταξύ αθλητών, σε βάρος διαιτητή, αξιωματούχου ομάδος, μελών Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α., ή σε βάρος οποιουδήποτε άλλου προσώπου, οι οποίες επισύρουν και ποινικές ευθύνες, η Ε.Σ.Ε.Α.και το ΔιοικητικόΣυμβούλιο αυτής ουδεμία άλλη ευθύνη φέρουν πέραν της επιβολής των πειθαρχικώνποινών που προβλέπονται ανωτέρω.
9.6. Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α. έχει το δικαίωμα να επιλαμβάνεται και αυτεπαγγέλτως ως προς την επιβολή των παραπάνω ποινών για οποιαδήποτε παράβαση υποπέσει στην αντίληψή του.

ΑΡΘΡΟ 10. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ – ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
10.1. Κάθε αγώνας διεξάγεται με διαιτητή και δυο (2) βοηθούς διαιτητή. Υπεύθυνο για τον ορισμό τους είναι το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α. μέσω του Αρμόδιου Οργάνου που το έχει ορίσει ως Υπεύθυνο Διαιτησίας.
10.2. Η Ε.Σ.Ε.Α. δύναται, κατά την απόλυτα διακριτική της ευχέρεια, να ορίζει άτομο ή σχετική επιτροπή – το παραπάνω αναφερόμενο αρμόδιο όργανο – με καθήκοντα σε θέματα Διαιτησίας όπως παρακολούθηση αγώνων επιλεκτικά σε κάθε αγωνιστική, συγκέντρωση και ενημέρωση των Διαιτητών σε τακτά χρονικά διαστήματα για θέματα που αφορούν τα καθήκοντά τους κ.λπ.

10.3. Στην Ε.Σ.Ε.Α. υφίσταται οργανική θέση Αθλητικού Δικαστή, που επιμελείται με :
• Τον έλεγχο των φύλλων αγώνων και των εκθέσεωντου Παρατηρητή Αγώνων.
• Τις τυχόν υποβληθείσες ενστάσεις.
• Τις απολογίες Αθλητών, Ομάδων, κ.λπ.εφαρμόζοντας τον Κ.Α.Π. .
• Ο Αθλητικός Δικαστής εισηγείται στο Δ.Σ. την επιβολή των ανάλογων ποινών βάσει των όσων ισχύουν ανωτέρω.
10.4. Κάθε δικαιούμενος μπορεί να υποβάλει ενστάσεις, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κ.Α.Π. και στον Π.Κ. της Ε.Π.Ο. Οι ενστάσεις μπορούν είτε να αναγράφονται στο φύλλο αγώνος είτε να υποβάλλονται χωριστά και εγγράφως στο Δ.Σ., εντός προθεσμίας από την τέλεση του αγώνα μέχρι και την πρώτη Τετάρτη που ακολουθεί και έως τις 18:00, εκτός από εκείνες που πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται μέχρι το κλείσιμο του φύλλου αγώνος σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις. Αν οι ενστάσεις δεν υποβάλλονται με τον παραπάνω τρόποθεωρούνται ανυπόστατες & αξιολογούνται ως απαράδεκτες/μη αποδεκτές. ΟΛΕΣ οι τυχόν ενστάσεις εξετάζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ & ΜΟΝΟ από τον Αθλητικό Δικαστή της Ε.Σ.Ε.Α. Σε κάθε περίπτωση που οι διατάξεις του Κ.Α.Π. ή/και του Π.Κ. της Ε.Π.Ο. ορίζουν την καταβολή χρηματικού ποσού/παραβόλου για την εγκυρότητα της υποβληθείσας ένστασης, αυτό ΟΡΙΖΕΤΑΙ αντιστοίχως από την Ε.Σ.Ε.Α. στα 50 Ευρώ. Το ποσό καταβάλλεται σε ΚΑΘΕ περίπτωση ΠΡΙΝ τηνεξέταση της ένστασης. Αν το ποσό αυτό δεν κατατεθεί η ένσταση δεν εξετάζεται περαιτέρω.

ΑΡΘΡΟ 11. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
11.1. Η Ε.Σ.Ε.Α. έχει θεσμοθετημένη τη θέση του Παρατηρητή Αγώνων, τον οποίο είναι υπεύθυνη να ορίζει η ίδια σε κάθε αγωνιστική και για κάθε αγώνα.
11.2. Έργο του Παρατηρητή είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και η παροχή της οποιασδήποτε βοήθειας απαιτηθεί προς τις ομάδες, τους Διαιτητές και τον Ιατρό του Αγώνα. Επίσης ο Παρατηρητής έχει το ρόλο και τα καθήκοντα του τέταρτου διαιτητή, όπως αυτά ορίζονται στον Κ.Α.Π. Ο χώρος ευθύνης του ορίζεται εντός του αγωνιστικού χώρου, περιμετρικά αυτού, καθώς & στο χώρο των αποδυτηρίων. Ο Παρατηρητής συνεργάζεται και μπορεί να συμβουλεύει τους Διαιτητές για θέματα που άπτονται της προσοχής του και αφορούν τους όρους διεξαγωγής αγώνων, ΕΚΤΟΣ από αποφάσεις που αφορούν τους κανονισμούς παιδιάς.
11.3. Ο Παρατηρητής έχει πάντοτε μαζί του θεωρημένο αντίγραφο της κατάστασης αθλητών των αγωνιζομένων ομάδων. Ζητεί και λαμβάνει υποχρεωτικά τα δελτία αθλητών πριν από την έναρξη του αγώνος, καθώς και τη σύνθεση αγωνιζομένων από κάθε Ομάδα και επιστρέφει τα δελτία στις Ομάδες με τη λήξη των αγώνων. Είναι υπεύθυνος για την προσκόμιση εντύπου Φ.Α. στον αγώνα που έχει οριστεί.
11.4. Εξετάζει πριν από την έναρξη του αγώνα την ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ εμφάνιση των αθλητών των Ομάδων και ΔΕΝ επιτρέπει να αγωνισθεί αθλητής που διαφέρει από την εμφάνιση της Ομάδας του.
11.5. Εισπράττει τα έξοδα αγώνα από τις Ομάδες αυστηρά ΕΩΣτο ημίχρονο, διευθετεί τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους δίνοντας τα αντίστοιχα παραστατικά. Το όνομά του αναγράφεται στο φύλλο αγώνος, μαζί με την υπογραφή του.
11.6. Έχει την ευθύνη απομάκρυνσης από τον αγωνιστικό χώρο κάθε αθλητή ή αξιωματούχου που τυχόν αποβάλλεται από τον Διαιτητή, λειτουργώντας μέσα σε πλαίσια ευπρέπειας & σεβασμού.
11.7. Ο Παρατηρητής είναι υποχρεωμένος να παραλάβει το Φ.Α.από τον Διαιτητή, μετά το κλείσιμό του, και να το παραδώσει στην Ε.Σ.Ε.Α. .

ΑΡΘΡΟ 12. ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
12.1. Η Ε.Σ.Ε.Α μέσω του Δ.Σ. είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος και Κυπέλλου ποδοσφαίρου, τα οποία και προκηρύσσει κάθε νέα αγωνιστική περίοδο. Η Ε.Σ.Ε.Α.διοικείται από Δ.Σ. όπως ορίζει το καταστατικό της.
12.2. Η Ε.Σ.Ε.Α. είναι υπεύθυνη να εκπονεί το πρόγραμμα των αγώνων, να ορίζει τα γήπεδα στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες, να αποστέλλει το πρόγραμμα κάθε αγωνιστικής, να ορίζει τους Διαιτητές και τους Παρατηρητές Αγώνων & να ορίζει διαιτητή εν ενεργεία ή τέως για τη κάλυψη θέσης Αθλητικού Δικαστή.
12.3. Κάθε συμμετέχουσα Ομάδα δηλώνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ &εγγράφως τον εκπρόσωπό της, καθώς και τον τυχόν αναπληρωτή του. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο εκπρόσωπος της Ομάδας αναλαμβάνει και εκτελεί επιπλέον καθήκοντα ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ COVID 19σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα της Γ.Γ.Α. Οι αναπληρωτές έχουν το δικαίωμα είτε να αντικαθιστούν τον εκπρόσωπο, είτε να συμμετέχουν και οι ίδιοι στις συνεδριάσεις της ολομέλειας. Επίσης δηλώνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και το άτομο που καλύπτει τη θέση προπονητή της ομάδας.
12.4. Όλοι οι εκπρόσωποι των ομάδων αποτελούν εν συνόλω τηνΟλομέλεια των εκπροσώπων, που συγκαλείται κατ’ αρχήν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος κάθε έτους. Υποβολή προτάσεων που έχουν ως σκοπό τη βελτίωση του Εσωτερικού Κανονισμούμπορούν να υποβληθούν από τους εκπροσώπους των Ομάδων με το τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου και πάντοτε προ της έναρξης της επόμενης, ώστε να εξετασθούν και εφόσον εγκριθούν από το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α., να έχουν ισχύ από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
12.5. Η Ε.Σ.Ε.Α. έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί – κατά τη κρίση της – την ολομέλεια για συμβουλευτικούς λόγους για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα εσωτερικό κανονισμό.

ΑΡΘΡΟ 13. ΙΑΤΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ
Η Ε.Σ.Ε.Α. είναι υποχρεωμένη για τον ορισμό Ιατρού σε κάθε αγώνα. Ο Ιατρός υποχρεούται να βρίσκεται στο ΓΗΠΕΔΟτουλάχιστον 10 λεπτά ΠΡΙΝ από την έναρξη του αγώνα. Καταλαμβάνει θέση ΕΝΤΟΣ γηπέδου & βρίσκεται στο κεντρικό πάγκο σε ΟΛΗ τη διάρκεια του αγώνα. Βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για να παράσχει τις υπηρεσίες του, σε κάθε περίπτωση, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Οφείλει να έχειμε ευθύνη του το απαραίτητα ΕΛΑΧΙΣΤΟ απαιτούμενο φαρμακευτικό υλικό.
Σε περίπτωση έκτακτης απουσίας του, αναζητείται αν ΤΥΧΟΝ υπάρχει στον χώρο άλλος με ειδικότητα Ιατρού προκειμένου να διεξαχθεί ο αγώνας. Άλλως το παιχνίδι αναβάλλεται.

ΑΡΘΡΟ 14. ΘΕΣΜΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
14.1. Η συμμετοχή των Ομάδων στον Θεσμό του Κυπέλλου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Όμως, σε περίπτωση που μια Ομάδα δηλώσει συμμετοχή και στη συνέχεια δηλώσει ΑΔΥΝΑΜΙΑ να αγωνισθεί, τότε τιμωρείται αναλόγως των προβλέψεων του παρόντος Κανονισμού (βλέπε άρθρο 4 παρ.8).
14.2. Στη περίπτωση που δεν δηλώσουν συμμετοχή όλες οι ομάδες που αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα, παρέχεται η δυνατότητα, κατά την κρίση του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α., να συμμετάσχουν στο θεσμό του Κυπέλλου επιπλέον νέες Ομάδες,πάντοτε σύμφωνα με τα κριτήρια που ισχύουν και αναφέρονται στο άρθρο 5 του παρόντος Κανονισμού.
14.3. Ομάδα η οποία ΔΕΝ κατεβαίνει να αγωνισθεί σε παιχνίδι που έχει ορισθεί, ΕΚΤΟΣ του μηδενισμού της, τιμωρείται & με ΑΦΑΙΡΕΣΗ (-1) βαθμό από τη Βαθμολογία του Πρωταθλήματος.
14.4. Οι αθλητές που χρησιμοποιούνται στους αγώνες Κυπέλλου & ειδικά στις φάσεις Νόκ Άουτ ( Προ ημιτελικά, Ημιτελικά, Τελικός ), ΠΡΕΠΕΙ να έχουν πραγματοποιήσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ οκτώ (8) συμμετοχές στους προηγηθέντες αγώνες Πρωταθλήματος

ΑΡΘΡΟ 15. ΕΠΑΘΛΑ
15.1. Στις τρεις (3) πρώτες Ομάδες του Πρωταθλήματος απονέμονται αντίστοιχα κύπελλα, ενώ μετάλλια χρυσής, αργυρής & χάλκινης απόχρωσης απονέμονται στους Αθλητές, στους Προπονητές και στους Εκπροσώπους των Ομάδων.

15.2. Περαιτέρω θεσπίζονται τα παρακάτω βραβεία:
ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΘΟΥΣ: Στην Ομάδα, ή στις Ομάδες που δεν έχουν υποπέσει σε οποιοδήποτε παράπτωμα των διατάξεων του Κ.Α.Π.και του Π.Κ. της Ε.Π.Ο., καθώς και του παρόντος Κανονισμού της Ε.Σ.Ε.Α. μέσα στην εκάστοτε τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, απονέμεται ειδικό βραβείο ήθους.
• ΠΡΩΤΟΥ ΣΚΟΡΕΡ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
• ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (MVP)
• ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ
• ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ
• ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ
• ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ
• ΒΡΑΒΕΙΟ FAIR PLAY
• ΒΡΑΒΕΙΟ «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ»
• ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Σ.Ε.Α.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την απονομή του Βραβείου Ήθους, δεν λαμβάνεται υπ’ όψην η αποβολή με 2η ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ = ΚΟΚΚΙΝΗ, σε αθλητή εφόσον αυτό έχει συμβεί ΜΙΑ μόνο φορά(Μέσα σε κάθε αγωνιστική περίοδο) ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ οποιασδήποτε Ομάδας.
15.3. ΕΠΑΘΛΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ: Στον νικητή του Τελικού του Κυπέλλου απονέμεται κύπελλο ενώ αντίστοιχα απονέμονται μετάλλια σε Αθλητές – Προπονητές – Εκπροσώπους και των δυο φιναλίστ, χρυσής και ασημένιας απόχρωσης. Απονέμεται επίσης το βραβείο MVP αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 16. ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ -ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
16.1. Η παρουσία όλων των Ομάδων διά των εκπροσώπων τους είναι υποχρεωτική στις επίσημες συγκεντρώσεις εκπροσώπων της Ε.Σ.Ε.Α., σε τόπο και ημερομηνία που θα ανακοινώνεται ΕΓΚΑΙΡΩΣ και τουλάχιστον 20 ημέρες νωρίτερα. Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του Πρωταθλήματος. Από την έναρξη της κάθε αγωνιστικής περιόδου μέχρι και τη λήξη της πραγματοποιούνταιΣΥΝΗΘΩΣ μέχρι τέσσερεις συγκεντρώσεις.
16.2. Κάθε Ομάδα πρέπει να φροντίζει για την έγκαιρη εκπροσώπησή της. Σε κάθε περίπτωση που υφίσταται κώλυμα τόσο για τον ορισθέντα εκπρόσωπο της ομάδας, όσο και για τον αναπληρωτή του, προκρίνεται ως λύση ακόμη και η παρουσία οποιουδήποτε άλλου αθλητή-παράγοντα-εργαζομένου της ομάδας. Διαφορετικά, αν κάποια ομάδα δεν εκπροσωπείται με κανέναν από τους παραπάνω τρόπους, οι όποιες τυχόν αποφάσεις από την Ολομέλεια των Εκπροσώπων και επικυρώνονται από το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α. θεωρούνται ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ από τους απόντες.
16.3. Ομάδα που δεν φροντίζει για την εκπροσώπησή της στις τακτικές συγκεντρώσεις των εκπροσώπων τιμωρείται στη περίπτωση ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ με αφαίρεση ενός (-1) βαθμού από την τρέχουσα βαθμολογία. Η ΚΑΘΕ όμως απουσία ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ μεχρηματικό πρόστιμο 20 ΕΥΡΩ.

ΑΡΘΡΟ 17. ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΟΜΑΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΙΣΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
17.1. Προτρέπονται τα μέλη της Διοργανώτριας Αρχής, οι εκπρόσωποι των Ομάδων, οι προπονητές, οι αξιωματούχοι, οι αρχηγοί και οι αθλητές αυτών, να φροντίζουν για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής όλων των εκδηλώσεων της διοργάνωσης& πάντα μέσα στα πλαίσια & τα ιδεώδη που πρεσβεύει η έννοια του << Ευ Αγωνίζεσθαι >>.
17.2. Συγκεκριμένοι τομείς που οφείλουν όλοι να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή είναι :
α) Η κόσμια & αθλητική συμπεριφορά.
β) Η τήρηση των κανόνων, ο σεβασμός, η διαφύλαξη της τάξης εντός και εκτός των αθλητικών χώρων, καθώς και στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούνται οι δραστηριότητες.

ΑΡΘΡΟ 18. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΟΣ ΤΥΠΟΣ
18.1. Στο διαδίκτυο λειτουργεί η ιστοσελίδα της Ε.Σ.Ε.Α.(www.eseasoccer.com). Βρίσκεται πάντα σε διαδικασία συνεχούς
αναβάθμισης & εμπλουτίζεται σε εβδομαδιαία βάση με το
κατάλληλο υλικό : Αποτελέσματα, βαθμολογίες, ποινολόγιο, ανακοινώσεις, πρόγραμμα αγώνων, φωτογραφίες, δηλώσεις αθλητών, τυχόν διαφημίσεις εταιρειών – χορηγών & γενικά διάφορα νέα από τις δραστηριότητες της Ένωσης.
18.2. Επίσης, μπορεί κατά την κρίση του Δ.Σ. να υπάρξει καιπροβολή των διοργανώσεων σε μορφή έντυπου τύπου(Εφημερίδα), που παρουσιάζει τα αγωνιστικά νέα και δραστηριότητες της Ε.Σ.Ε.Α.
18.3. Κάθε ομάδα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ προβαίνει μέσω ενός τουλάχιστον αθλητή ή παράγοντά ή του προπονητή σε δηλώσεις μετά από το τέλος του αγώνα στον οποίο παρευρίσκεται απεσταλμένος από την Ε.Σ.Ε.Α. δημοσιογράφος είτε απευθείας μέσω του site της Ε.Σ.Ε.Α.ΑΡΝΗΣΗ παροχής δηλώσεων τιμωρείται με αφαίρεση ενός (-1) βαθμού από το τρέχον πρωτάθλημα.
18.4. Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α. μπορεί να κινηθεί αυτεπαγγέλτως, να καλέσει σε απολογία και να επιβάλει ποινές σε όποιες περιπτώσεις υποπέσουν στην αντίληψή της που αφορούν προσβολή ατόμων ή ομάδων από τους συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα και έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΑΡΘΡΟ 19. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τροποποιήσεις των άρθρων του παρόντος Κανονισμού είναι δυνατό να γίνονται κατόπιν εισήγησης των μελών του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Α. και να γνωστοποιούνται στις ομάδες ΠΡΙΝ την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση και την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία των διοργανώσεων.
Για την Ε.Σ.Ε.Α. Αθήνα, 30 Αυγούστου 2021
Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Βασίλης Μερεντίτης Γιάννης Περικλάκης
Πρόεδρος Γεν. Γραμματέα